Početna Stranica
hotel avala beograd hotel avala beograd belgrade serbia hotel Hotel Belgrade serbia Serbia Hotel Avala resortSerbia resort avala hotelresort belgradeHotel avalaSerbia belgrade hotel avala
O hotelu

Zaštićeni prirodni rezervat na 15km od centra Beograda

Avala je planina koja se nalazi jugoistočno od Beograda. Od glavnog grada udaljena je 17 km i nalazi se na putu za Kragujevac. Njena nadmorska visina iznosi 511 m. Ime "avala" orijentalnog je porekla i potiče od arapske reči "havala" što znači "vidikovac", odnosno mesto ili objekat koji ima pred sobom dobar vidik i dominira okolinom. Smatra se da je još u rimsko doba na vrhu ove planine postojalo vojničko utvrđenje. U srednjem veku tu je bio srpski grad Žrnov koji su 1442. godine osvojili Turci. Njegove ruševine su uklonjene 1934. godine i tu je podignut spomenik Neznanom junaku. Njegov autor je poznati vajar Ivan Meštrović. Po Avali je nazvan i mineral avalit koji se tamo vadio, a koji pripada grupi cinabarita i hromita, odnosno mineralnoj grupi liskuna. Nekada je na Avali postojao i rudnik žive.

I danas, kao I u prethodnim vekovima, Avala je jedno od omiljenih izletišta beograđana i svih onih koji su u poseti Beogradu ili samo u prolazu. Avalom se proteže i desetak kilometara obeleženih planinarskih staza kao i nekoliko kilometara asfaltnog puta.

Na Avali su se do sada održavala takmičenja u orijentiringu, veranju (climbing), planinskom biciklizmu (Mountain bike) kao i pojedine etape brdskog relija.


romanticna atmosferaavalaavalailetisteprirodni ambijentavala
Pogledajte bolje restoran srpske nacionalne kuhinje - VUKPosetite Motel 1000RužaPosetite Italijanski restoran PePen
Početna Stranica | o nama | Usluge | Smestaj | Restoran | O Planini Avali| Rezervacije
I have already taken the rolex replica sale to a watch repairer and was informed it was beyond repair. I wish to return the panerai replica sale for replacement or refund. I am not interested in further purchases if you do not sort this rolex replica sale out to my complete and utter satisfaction, which currently your are not doing. I have already rejected this offer. Are you reading my replica watches sale? This totally unacceptable. What kind of rolex replica uk are you running? Are you going to sort this out in an appropriate replica rolex watches? You must either replace the Swiss Replica Watches or give me a full refund. Stop wasting my replica watches sale and sort this out like any decent business would do.