Početna Stranica
hotel avala beograd hotel avala beograd belgrade serbia hotel Hotel Belgrade serbia Serbia Hotel Avala resortSerbia resort avala hotelresort belgradeHotel avalaSerbia belgrade hotel avala
Znamenitosti

Vekovima su ljudi nalazili da je ovo čudesno mesto odličan izbor za podsećanje i slavljenje svojih predaka.

Jedan od najznačajnijih (i definitivno najpoznatiji) je spomenik Neznanom Junaku, delo umetnika Ivana Meštrovića a podignut na inicijativu Kralja Aleksandra I Karađorđevića a u slavu ogromnih žrtava palih u ime I odbranu novorađajuće države. Spomenik se nalazi na mestu srednjovekovnog grada Žrnova čije ruševine danas mogu biti viđene samo na fotografijama. Nedaleko od spomenika Neznanom Junaku nalazi se i spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu doživeli avionski udes 19. oktobra 1964.

Na planini se nalazio i simbol beograda - avalski TV toranj, koji je srušen tokom NATO agresije 1999. godine i koji je do tog kobnog dana bio najviša građevina na Balkanu kao i najveća građevina na svetu koja nije ležala na temeljima nego je bila postavljena na tripod. Do 11. septembra 2001. toranj je bio najveća zgrada ikada uništena.

U podnožju planine na putu prema beogradskom naselju Kumodraž nalazi se i rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića poznatog srpskog vojskovođe koji je svetsku slavu stekao osvojivši prvu bitku u korist savezničke alijanse u Prvom svetskom ratu.

Na putu prema Beogradu, u selu Jajinci, nalazi se Spomen-park na mestu gde su Nemci, tokom Drugog svetskog rata, streljali oko 80.000 ljudi


spomenicispomenik neznanom junakuAvalalokalitetiHotel avalaavala
Pogledajte bolje restoran srpske nacionalne kuhinje - VUKPosetite Motel 1000RužaPosetite Italijanski restoran PePen
Početna Stranica | o nama | Usluge | Smestaj | Restoran | O Planini Avali| Rezervacije
I have just received the Replica Watches UK. It was a birthday fake watches for my brother. When the one he originally wanted was not in stock, we picked this rolex replica watches without having the time to check it out in store. He really does not like this rolex replica sale. It is still in its original packaging and has not been worn. Can we please have a rolex replica sale or exchange?